2011. október 31., hétfő

Krumplis pogácsát

sütöttem, ami reggelire nagyon kiadós egy forró teával.
Egyetemisták kedvence, mert ők mindig sietnek.
Ebből sokat sütöttem a Sámuel fiunk kedvére.
Lehet pizza falatkaként is fogyasztani.
Megkenni pizzaszósszal/zakuszkával, felvágottal és sajttal a mikróban elkészítve vacsorának is megfelel, hamar kész van.

2011. október 27., csütörtök

Jelzem

hogy ezt a tortát nem a Kiss konyhában készítettem, viszont a munkámhoz tartozik.
Ez a "szeretem" foglalkozás.

2011. október 18., kedd

A család

kedvencét sütöttem. Almás tésztát, ami nagyon hamar kész van.
3 csésze liszt, 1 csésze cukor, 3/4 csésze zsiradék, 2 egész tojás, két kanál tejföl, 1 sütőpor. Közepére reszelt alma, fahéjjal ízesítve.

2011. október 17., hétfő

A krumpli pürét

ha megmarad, nem szoktam ismét melegíteni, hanem lepényt készítek belőle.
A mennyiségét figyelembe véve teszek hozzá tojást, élesztőt, lisztet, sót. Hagyom kelni, kis cipókra osztom, vékonyra kinyújtva forró olajban sütöm mindkét oldalát. Érdemes vele időt tölteni, a friss, puha lepény egy hideg őszi napon kiváló ínyencség.

2011. október 15., szombat

Káposzta leves

Szeretem ahogy a nagymama készítette el a káposzta levest. Nem készítek rántást, hanem csak habarást/eresztéket, miután felforr a leves a habarással, a levesbe két három kanál olajat teszek, amibe egy kávéskanálnyi őrölt piros paprikát teszek, hogy adjon szint a levesnek. Ezután teszek hozzá kevés bazsalikomot, oregánót, petrezselyemzöldet. A kapor nálunk nem jön be, ezért cseréltem fel más zöld félével.
Egyszerű és hamar kész van.

2011. október 13., csütörtök

A tegnapi

szeles időt kihasználva, szomszédainkkal kimentünk a falu határán levő telkükre, ahol kökényt szedtünk. Már ideköltözésünk után nemsokára kaptam egy kis üveg kökény szörpöt, ami nagyon finom volt. Hát ezért szedtünk mi ebből a fanyar finomságból, mert finom is, de nemcsak. Már készül is a kökény szörp. Nagyon gazdag vas és C vitaminban. Mielőtt megcsípi a dér érdemes leszedni szörp elkészítésére. Télen pedig feltöltekezni vas itallal.
Ahogy készítettem:
Jól megmosni a kökényt. Ahány liter kökény, annyi liter víz, ezt felforralni, és ráönteni a kökényre. Miután kihűlt, ismét felforralni a leszűrt levet és tenni bele annyi mokkás kanál citromsót, amennyi a liter lé. Leforrázni, ha kihűlt leszűrni Cukrot adni hozzá liter/kg arányban, és a tárósító/szalicil, ki mit óhajt.